Jump to content

Dopping: ultimátum Kenyának, veszélyben az olimpia?

2016. 02. 23. 10:16

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) áprilisig adott haladékot Kenyának arra, hogy szabályzatát a nemzetközi doppingkódexnek megfelelően alakítsa át, különben a „nem megfelelő” besorolás alá kerül, ami az ország sportolóinak olimpiai szereplését is veszélyeztetheti.

A kenyai helyzetről a WADA hétfőn este adott ki közleményt, melyből kiderült, hogy az afrikai ország egy határidőt már nem teljesített: az ügynökség ugyanis februárig adott haladékot a megfelelő a doppingellenes stratégia jogi szabályozásának bevezetésére, illetve az új Kenyai Doppingellenes Ügynökség működési feltételeinek biztosítására.A WADA szerint a kenyaiak által újonnan elkészített szabálytervezet – a korábbihoz hasonlóan –  nem áll összhangban a nemzetközi normákkal.

A WADAmost úgy döntött, hogy egy független bizottság április 5-én méri majd fel a kenyai helyzetet, ezt követően jelentést készít a WADA vezetőségének, mely az alapján dönt majd az ország besorolásáról május 12-i ülésén.Amennyiben Kenyát a „nem megfelelő” rendszerű országok közé teszi a WADA, az komolyan fenyegetheti az ország sportolóinak, elsősorban atlétáinak riói szereplését. Sebaistian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vezetője ugyanis már korábban jelezte, hogy a WADA esetleges elmarasztaló döntése után az IAAF minden bizonnyal mérlegelné a kenyai szövetség felfüggesztését.

Az IAAF tavaly novemberben a bizonyítottan rendszerszerű, államilag irányított doppingolás miatt felfüggesztette Oroszország szövetségét, így jelenleg az orosz atléták semmilyen nemzetközi versenyen nem állhatnak rajthoz.

Kenya hosszú ideje áll doppingvádak kereszttüzében, miután a helyi doppingellenőrzések rendszere átláthatatlan és zavaros, ráadásul a 2012-es londoni játékok óta 40 kenyai atléta akadt fent különböző vizsgálatokon. Tavalyi sajtójelentések szerint az atlétikai vezetők Kenyában rendszeresen elkenik a pozitív eseteket, vagy segítenek a sportolóknak, hogy kikerüljék az ellenőrzéseket. Legutóbb a tavalyi pekingi atlétikai világbajnokságon lebukott két kenyai versenyző, a 400-as Joy Sakari és a 400 gátas Francisca Koki Manunga nyilatkozatai kavartak vihart, mivel mindketten azt állították, hogy Isaac Mwangi, a Kenyai Atlétikai Szövetség ügyvezetője novemberben pénzt kért tőlük annak elintézése fejében, hogy mérsékelt büntetést kapjanak.

Mwangi a múlt héten az ügy tisztázásáig 21 napra lemondott tisztségéről, hétfőn pedig az IAAF hivatalosan is felfüggesztette és eljárás alá vonta Manungáék vádjai miatt. A nemzetközi szövetség ezzel már négy magasrangú kenyai sportvezető ellen nyomoz jelenleg: korábban Isaiah Kiplagatot, a helyi szövetség elnökét, David Okeyo alelnököt és Joseph Kinyuát, a szövetség korábbi kincstárnokátfüggesztette fel az IAAF.

 

(Forrás: (MTI))