Jump to content

Kajak-kenu: a magyar sprintkirály a párosra is készül

2016. 03. 23. 12:05

Dudás Miklós évek óta a legsikeresebb kajakos sprinter, igaz egyesben. A londoni olimpián 200-on 6. Dudád K-2-ben még nem ért el jelentős eredményt, Horváth Bencével azonban ősz óta készül a párosra, amelyre az olimpia évében sokkal nagyobb hangsúlyt fektet, mint korábban bármikor.

 

 

"Tudatosan elkezdtünk tavaly ősszel párosozni - nyilatkozta a tavalyi Európa Játékokon 200-on győztes, Londonban olimpiai hatodik Dudás Miklós az M1 aktuális csatornának. - Bence az első, akivel komolyabban készülök erre a számra, és azért így teljesen más. A korábbi párjaimmal csak néhány edzésre ültünk össze a válogató előtt, mert mindig az egyes élvezett nálam prioritást, most viszont egyformán készülök mindkét számra."

Horváth Bence 2015-ben az U23-as világbajnokságon szerzett aranyérmet 200 méteren Szomolányi Máté párjaként. A győri kajakos nem érzi a kockázatát annak, hogy Dudás Miklós nemcsak a párosra koncentrál, hanem egyéniben is versenyezni szeretne Rióban.

"Miki szerintem egy győztes típus és látom rajta azt, hogy végre érdekli a páros. Szerintem még motiválni is fogja, hogy akár mindkét számban összejöhet neki az olimpia - mondta Horváth Bence. - Nálam más a helyzet, sose tartottam magam egyes menőnek, nagyon szeretek csapathajóban versenyezni, engem megnyugtat, ha valaki mögöttem ugyanúgy bele tud halni az adott távba."

Pál Zoltán csoportja, Horváth Bencével kiegészülve, jelenleg Sevillában készül. A tréner szerint versenyzői nagyon jó erőben vannak, ezért bízik abban, hogy a duó jól fog szerepelni a hazai válogatókon, Dudás Miklósnak pedig egyéniben sikerül megszereznie a hiányzó olimpiai kvótát 200 méteren a duisburgi pótkvalifikációs versenyen.

"Az egyes felkészülést nem zavarja meg a párosban végzett munka, a kettő jól megfér egymás mellett - mondta Pál Zoltán. - Nekünk semmi sem változott az egyessel kapcsolatban, Miklós K-1-ben az elmúlt években vitathatatlanul beverekedte magát a világ legjobbjai közé. Muszáj ezt az utat tovább járnunk, ha minden az elképzeléseink szerint alakul, akkor sikerülni fog a kvótaszerzés egyéniben és akár az eredményes szereplés is az olimpián. Párosban viszont már megvannak a kvóták, számunkra az is egy esély lehet, amit nem szabad elszalasztani."

Az edző hozzátette, hogy nagyon elégedett Horváth Bence munkájával, aki gyorsan beilleszkedett csoportja hétköznapjaiba. A párosról pedig elmondta, hogy a duó még nem sokat gyakorolt együtt, de az őszi és az eddigi tavaszi összeülések alapján bizakodó, mert az egység alatt stabilan fut a hajó.

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:mkksz.hu, mti)