Jump to content

Százhúsz éves az első magyar olimpiai diadal

2016. 04. 11. 09:36

Hajós Alfréd 1896 április 11-én megszerezte a magyar sport történetének első ötkarikás győzelmét, amelyért akkor még ezüstérmet kapott. Cikkünkből az is kiderül, mi volt ennek az oka.

 

Hajós Alfréd Guttmann Arnold néven látta meg a napvilágot Budapesten, 1878. február 1-én, és a fővárosban hunyt el 1955. november 12-én. Igazi (sport)polihisztor volt: építészmérnök, gyorsúszó, labdarúgó, labdarúgó-játékvezető, újságíró, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya (1906-ban, egy győzelem és egy döntetlen volt a mérlege), ő az első magyar olimpiai bajnok. A sportsajtótól becenevet is kapott, „Magyar delfin” lett a találó, kedves megszólítás.

Hajós játszott az első hivatalos magyar futballmérkőzésen (1901. február 17-én a későbbi bajnok Budapesti Torna Club játékosaként) és tagja volt az első magyar futball bajnokcsapatnak is (a BTC megállíthatatlan volt 1901-ben, 1902-ben Hajóssal a soraiban duplázott a fővárosi együttes). Visszavonulása után, építészmérnökként Lauber Dezsővel közösen készített stadiontervével ezüstérmet nyert az 1924-es olimpia művészeti versenyén, ahol az első díjat nem adták ki. Így Hajós az újkori olimpiák történetében az egyetlen, aki a sport és a művészeti versenyben is győzött. Az általa tervezett margitszigeti fedett sportuszoda az ő nevét viseli, s ő tervezte többek közt az újpesti Megyeri úti sporttelepet és a debreceni Arany Bika Szállodát is.

Hajós Alfréd nevéhez fűződik az első magyar olimpiai győzelem, már rögtön az első újkori olimpián, Athénban. 1896. április 11-én Hajós előbb a 100 méteres gyorsúszást, majd egy órával később az 1200 méteres gyorsúszást is megnyerte a Pireuszi-öböl tizenkét fokos vizében. Utóbbi számban a versenyzők hajóról a vízbe ugorva úsztak.

Ekkoriban még nem osztottak aranyérmet, a versenyszámok győztesét ezüstből készült éremmel és egy olajággal díjazták. A második helyezettek bronzmedált és babérágat kaptak.

Apropó, ha már eddig az első magyar olimpiai diadalról beszéltünk. Az eddigi utolsó magyar olimpiai aranyérem Risztov Éva nevéhez fűződik, a hosszútávúszó a londoni olimpián ért fel a csúcsra, 2012. augusztus 9-én. A riói olimpia 2016. augusztus 5-én kezdődik.

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:mti)