Jump to content

Tour de Hongrie - olasz szakaszgyőzelem, Szatmáry harmadik az összetettben

2020. 08. 30. 19:55

Az olasz Mareczko nyerte a Tour de Hongrie második szakaszát, amelyet bukás is tarkított. A magyar szurkolók örömére az összetett harmadik helyéről Szatmáry András várhatja a folytatást. 

Az olasz Jakub Mareczko nyerte vasárnap a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny második, Debrecen és Hajdúszoboszló közötti szakaszát. A bukásba került Jon Aberasturi megőrizte a sárga trikót, míg Szatmáry András - a hivatalos eredménylista által pontosítva - harmadik az összetettben.

A szombati nyitóetapot követően az éllovas spanyol mögött a magyar versenyzők közül - a jóváírások miatt - egyaránt tíz másodperc lemaradással állt Dina Márton, Valter Attila, Kusztor Péter és Szatmáry András is.

A vasárnapi szakasznak 114-en vágtak neki a cívisvárosban: az esztergomi etapot nem fejezte be többek között a magyar válogatottból Dina Dániel és Istlstekker Zsolt, valamint a csíkszeredai Team Novákból Wermeser Zsombor és a székely Novák Károly Eduárd. Az esztergomi célegyenesben bukott lengyel Kamil Maleckit kiengedték a kórházból, a kulcscsontja az első feltételezésekkel ellentétben nem tört el, és vállalta a debreceni rajtot, ám végül nagyjából hatvan kilométer megtétele után feladta a versenyt.

A Hajdúszoboszlóig tartó 158 kilométeren 565 méter szintkülönbség várt a mezőnyre, az edzésbalesete után lábadozó Fetter Erik az MTI megkeresésére elmondta: mezőnybefutóra számít. Hasonlóan vélekedett Karl Ádám, aki a magyar válogatott kapitánya a Tour de Hongrie-n, ő úgy fogalmazott: nagy szél esetén nagy tempó várható, kis szélnél pedig elengednek egy szökést, majd a hajrá előtt igyekeznek befogni, hogy a sprinterek harcolhassanak a sikerért. Elárulta, számára is a szakaszgyőzelem a cél.

A rajtra 33 fokban került sor, Hajdúböszörmény és Balmazújváros megkerülésével visszatértek Debrecenbe a kerekesek, hogy egy kör után Hajdúszoboszló felé vegyék az irányt. A szakasz során hegyi hajrá nem, két gyorsasági részhajrá viszont várt a kerékpárosokra.

A nagy hőségben korán kialakult egy ötfős szökés, amelyhez a magyar válogatott Szatmáry is fel tudott zárkózni, hatan pedig öt és fél perces, nagyjából négy kilométeres előnyre tettek szert. Azonban mivel négyen is tíz másodperces hátránnyal álltak az éllovashoz képest összetettben, így a mezőny nem engedte, hogy "hazaérjenek". Szatmáry megnyerte az első, debreceni gyorsasági részhajrát, a másodikon pedig második lett Balmazújvárosban, az időjóváírásoknak köszönhetően egy ideig virtuálisan rajta volt a sárga trikó. Negyvennégy kilométerrel a cél előtt az üldözőknek egy vonat parancsolt megálljt, ám végül a várakozásoknak megfelelően a végül széthulló szökés előnye elfogyott, egyedül a spanyol Arturo Gravalos Lopez (Kometa-Xstra) tartott ki elöl, de végül tíz kilométerrel a cél előtt őt is utolérték. Ezúttal mezőnyhajrá döntött a fürdővárosban, a sprintben az olasz Mareczko bizonyult leggyorsabbnak honfitársait, Matteo Moschettit és Luca Pacionit megelőzve. Legjobb magyarként Karl Ádám 14. lett a szakaszon.

Mareczko elárulta: az egész szakasz során a hajrábeli jó pozícióra koncentráltak, ebben sokat segített a csapata.

"Szerencsém volt a bukásnál is, hogy jó helyen voltam. Hosszú ideje nem sikerült nyernem, úgyhogy a mai egy nagyszerű nap számomra" - fogalmazott a sprinter, aki négy Giro d'Italián indult már.

A célegyenesre fordító kanyar előtt többen buktak, köztük a sárga trikós Aberasturi. Szilasi László versenyigazgató arról tájékoztatta az MTI-t, hogy néhány versenyzőt ellenőrző vizsgálatra kórházba szállítottak, ám súlyos sérülés nem történt.

Az összetett harmadik helyére lépő, ezzel a legjobb magyart illető fehér trikót átvevő Szatmáry az MTI-nek elmondta: Dér Zsolt szövetségi kapitánnyal tervezték, hogy Palumby Zsombor vagy ő szökni fog, ám lekéste azt.

A hajrában történt bukást felidézve kifejtette, 800 méterrel a cél előtt "szokásos mezőnyhajrás tülekedésben" valaki bukott, a kordon is berepült a pályára, neki pedig nem sikerült megállnia, és beesett egy "nagy kupac ember alá". A bal csuklóját ütötte meg, zúzódásokkal megúszta, ám a verseny folytatására ez is rányomja a bélyegét. Elárulta: a következő etapon regenerálódni akar, ám a negyedik szakaszon talán újra próbálkozni fog a szökéssel. A trikó megszerzésére bónuszként tekint, a megtartása csak a sík szakaszokon lehet a cél számára.

A mezőnyre hétfőn a Karcag és Nyíregyháza közötti 182 kilométeres sík, 516 méter szintkülönbséget tartalmazó etap vár a 826 kilométer össztávú 41. Tour de Hongrie-n.

Eredmények:

2. szakasz, Debrecen-Hajdúszoboszló, 158 km:

1. Jakub Mareczko (olasz, CCC) 3:38:20 óra

2. Matteo Moschetti (olasz, Trek-Segafredo) azonos idővel

3. Luca Pacioni (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.

...14. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros RGA) 6:26:14 óra

2. Kaden Groves (ausztrál, Mitchelton-Scott) 4 másodperc hátrány

3. Szatmáry András (magyar válogatott) 5 másodperc hátrány

A 41. Tour de Hongrie további programja:

3. szakasz, hétfő: Karcag-Nyíregyháza, 182 km (516 m)

4. szakasz, kedd: Sárospatak-Kazincbarcika, 180 km (1150 m)

5. szakasz, szerda: Miskolc-Gyöngyös-Kékestető, 188 km (3259 m)

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó: mti)