Jump to content

Hét csapat küzd az utolsó négy BL-nyolcaddöntős helyért

2017. 12. 06. 09:36
Hét csapat küzd az utolsó négy nyolcaddöntős helyért a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik, utolsó fordulójának szerdai játéknapján.
 

Az E csoportban három klub van még versenyben, közülük a Liverpool helyzete a legelőnyösebb, ugyanis pontelőnye is van, ráadásul szerdán otthon játszik a Szpartak Moszkvával. Továbbjutási esélye még az oroszoknak is van – sőt, még csoportelsők is lehetnek, ha nem győz a Sevilla –, ennek viszont feltétele a liverpooli sikerük. Ez azonban bravúr lenne a Szpartaktól, sokkal valószínűbb, hogy csoportharmadikként az Európa Ligában folytathatja tavasszal. A Liverpoolnak a győzelem csoportelsőséget ér, de még a döntetlen is, ha a Sevilla nem győz Mariborban. A spanyoloknak már az is továbbjutást jelent, ha a Szpartak nem gyűjti be a három pontot – aminek nagy a valószínűsége –, de csoportelsők is lehetnek, ha győznek, miközben a Liverpool nem nyer.

Az F csoportban a Manchester City már biztos továbbjutó, míg a Feyenoord biztos kieső. A kiadó helyre a Sahtar Donyeck és a Napoli pályázik. Az ukránok mellett szól, hogy az olaszokkal szemben hárompontos előnyben vannak, és azokat az angolokat fogadják, akik számára nehéz lenne szakmai motivációt találni a harkivi találkozóra, tekintve, hogy a továbbjutást – és a csoportelsőséget – illetően már páholyban vannak. A Napolinak viszont jobb a Sahtarral szembeni mérlege, és szerdai vendéglátójuk, a búcsúmeccsére készülő, pont nélkül álló holland gárda számára – az angolokhoz hasonlóan – aligha élet-halál kérdése az összecsapás.

A G jelű négyesben a Gulácsi Péter személyében magyar labdarúgót is foglalkoztató RB Leipzig a hozzá hasonlóan szintén hét ponttal álló Portóval küzd a továbbjutásért. Mindkét együttes hazai környezetben lép pályára, a portugálok az előző idény meglepetéscsapatát, az akkor elődöntős, most biztos búcsúzó AS Monacót fogadják, a németek pedig a nyolcaddöntős helyét már korábban bebiztosító Besiktast. A feladat egyszerű: a németeknek több pontot kell gyűjteniük szerdán, mint a portugáloknak, mert a pontegyenlőség utóbbiak számára jelent továbbjutást.

A H csoportban már az is eldőlt, hogy a Tottenham Hotspur csoportelsőként, a címvédő Real Madrid pedig csoportmásodikként jut be a nyolcaddöntőbe. Egyetlen kérdés maradt szerdára, hogy az Európa Ligában a Borussia Dortmund, vagy a Sallai Roland révén magyar érdekeltséggel is bíró APOEL folytathatja kupaszereplését a tavasszal. A záró fordulóban vendégként pályára lépő két együttes egyaránt két ponttal rendelkezik, amit az egymás elleni 1-1-es döntetlenekkel szereztek.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
E csoport:
FC Liverpool (angol)-Szpartak Moszkva (orosz) 20.45
Maribor (szlovén)-Sevilla (spanyol) 20.45

Az állás:
1. Liverpool 9 pont
2. Sevilla 8
3. Szpartak Moszkva 6
4. NK Maribor 2

F csoport:
Sahtar Donyeck (ukrán)-Manchester City (angol), Harkiv 20.45
Feyenoord (holland)-SSC Napoli (olasz) 20.45

Az állás:
1. (és továbbjutott) Manchester City 15
2. Sahtar Donyeck 9
3. SSC Napoli 6
4. Feyenoord 0

G csoport:
FC Porto (portugál)-AS Monaco (francia) 20.45
RB Leipzig (német)-Besiktas (török) 20.45

Az állás:
1. (és továbbjutott) Besiktas 11 pont
2. FC Porto 7 (10-8)
3. RB Leipzig 7 (9-9)
4. AS Monaco 2

H csoport:
Tottenham Hotspur (angol)-APOEL (ciprusi) 20.45
Real Madrid (spanyol)-Borussia Dortmund (német) 20.45

Az állás:
1. (és továbbjutott) Tottenham Hotspur 13 pont
2. (és továbbjutott) Real Madrid 10
3. Borussia Dortmund 2 (5-10)
4. APOEL 2 (2-14)

A csoportok első két helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, míg a harmadikok átkerülnek az Európa Liga kieséses szakaszába. Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények rangsorolnak. A nyolcaddöntő párosítását hétfőn sorsolják ki, a sorozat február 13-án folytatódik.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti / Fotó: MTI, twitter)