Jump to content

Rali Eb - Izgalmas és szoros futamot várnak a versenyzők

2020. 11. 05. 09:08

A magyar és a külföldi versenyzők is nehéz, de izgalmas és szoros futamot várnak a hétvégén Nyíregyházán és környékén sorra kerülő Rally Hungaryn, az Európa-bajnokság (ERC) negyedik, egyben az országos bajnokság hatodik viadalán.

Az Eb-futamra 56 páros adta le a nevezését, ami majdnem eléri a 60 duóban maximalizált létszámot, ráadásul a kontinensbajnokság élmezőnyén túl világbajnoki futamgyőztesek is rajthoz állnak a péntektől vasárnapig tartó versenyen.

A norvég Andreas Mikkelsen az idén nem vett részt egyetlen ralin sem, helyette a Pirellinek végzett hivatalos gumiteszteket, de amint az M4 Sport Sporthíradó című műsorában elmondta, izgatottan várja a nyíregyházi hétvégét.

"Szeretnénk az élmezőnyben menni, de nem hiszem, hogy könnyű dolgunk lesz. A csapatunk jó, az autót felkészítettük, szerintem van esélyünk egy szép eredményre" - jelentette ki a 31 éves norvég pilóta, aki a 2014-es, a 2015-ös, valamint a 2016-os idényben is harmadikként zárt a vb összetett pontversenyében.

A WRC-ben szintén futamgyőztes Mads Ostberg a Rally Hungary hivatalos honlapján elmondta, ez lesz az első alkalom, hogy Magyarországon versenyez, a belsőkamerás felvételek alapján pedig egyáltalán nem tűnik könnyű feladatnak a viadal megnyerése.

"Szeretem a nehéz körülményeket, mert erről szól a rali. Erős lesz a mezőny, majdnem olyan, mintha vb-futamon lennénk, de kedvelem a kemény párharcokat, úgyhogy ez nem változtat azon a célomon, hogy nyerni akarok" - nyilatkozta a 33 esztendős norvég versenyző.

Az Eb összetett pontversenyében második helyen álló Oliver Solberg, a 2003-ban világbajnok Petter fia úgy vélte, a zempléni gyorsasági szakaszok nehéznek, egyben nagyszerűnek is tűnnek.

"Nagyon jól fel kell írni ezeket a pályákat, mert elég egy kis hiba, és máris nagy bajba kerülhet az ember. Itt nem feltétlenül a leggyorsabb nyer, hanem az, aki a legjobban beosztja a technikát és a tudását" - mondta a 19 éves svéd pilóta.

A tavalyi Eb-futamon győztes Turán Frigyes, Bagaméri László páros "ünnepi pillanatként éli meg", hogy az országos bajnokság legjobbjai mellett a neves külföldi versenyzőkkel is összemérheti tudását.

"Az elsődleges célunk, hogy a magyar bajnokságban jól teljesítsünk, és az összetett negyedik helyünkről feljebb lépjünk, de úgy gondolom, hogy aki az ob értékelésében elől végez, az az ERC-ben is jó pozícióba kerül majd" - nyilatkozta Turán. "A tavalyi eredményünk miatt nincs túl nagy nyomás rajtunk, az, hogy akkor nyerni tudtunk, egy fantasztikus élmény volt, de nem lehet elvárás magunkkal szemben, hogy ezt megismételjük" - tette hozzá a Shell Helix Ultra csapatának versenyzője, kiemelve, hogy a szurkolók jelenléte ismét sokat jelent majd nekik.

Az országos bajnokság legutóbbi futamán, a Vértes-ralin győztes, és az összetettben második Velenczei Ádám, Szőke Tamás páros is inkább az ob értékelésére figyel.

"Az ERC mezőnyébe neveztünk, beszámít az eredményünk, de természetesen a magyar bajnokságot nézzük, ahol egy ponttal vagyunk lemaradva Vincze Feriéktől. Kiesni nem szabad, pontokat kell gyűjteni, a lehető legtöbb pontot" - mondta Velenczei.

A Rally Hungary ünnepélyes rajtceremóniájára pénteken 17.55 órától kerül sor Nyíregyháza belvárosában, hogy aztán 19 órától a máriapócsi Rabócsiringen a villanyfényes prológgal elkezdődjön a száguldás. A mezőnynek szombaton négy gyorsasági szakaszt kell teljesítenie kétszer, vasárnap pedig további hét szakasz - közte a Nyíregyháza belvárosában sorra kerülő - vár az indulókra. A verseny össztávja 191,06 kilométer, az ob értékelésébe csak a pénteki és a szombati nap számít bele.

A rali Eb összetett pontversenyét az orosz Alekszej Lukjanuk vezeti 108 ponttal, második Solberg (66 pont), harmadik a luxemburgi Grégoire Munster (56), míg a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős a 12. (19). A magyar bajnokságban a címvédő Vincze vezet 92 ponttal, Velenczei a második (91 pont), Hadik Andrásék a harmadikak (72), Turánék a negyedikek (68).

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay)